
30 שנה לבג"ץ אליס מילר
נקודת המפנה המשמעותית ביותר בשירות הנשים בצה"ל התרחשה בפסיקת בית המשפט העליון
בבג"ץ אליס מילר (1995) ובתיקון חוק שירות הביטחון בעקבותיה (2000).

אליס מילר הגישה את עתירתה לבג"ץ לאחר שהצבא דחה את בקשתה להתמיין לקורס טיס בשל היותה אישה. בג"ץ קבע כי לנשים יש זכות לשוויון בשירותן הצבאי, הן פורמלית והן באופן מעשי, וכי מדיניות הצבא המונעת מהן לשרת בתפקיד טייסות רק בשל מינן היא פסולה. לפסיקה זו נודעה השפעה עמוקה על היחידות שצה"ל הורה לפתוח בפני נשים, כולל אלו שהיו עד אז תחת מונופול גברי. המפנה שיצר פסק הדין לא התמקד רק במישור הפרוצדורלי. בפסיקתו הורה בית המשפט לצה"ל לשלב נשים בשורותיו לא רק כפונקציה של צורכי הגנה וביטחון אלא גם מתוך מחויבות לעקרון השוויון.
כך ציינה כבוד השופטת שטרסברג-כהן בפסיקה: "בהתנגשות בין ערך השוויון לבין ערך בטחון המדינה כפועל יוצא מצורכי הצבא, ניתן לראות את ביטחון המדינה כערך עדיף ובעל מעמד גבוה ממעמדו של ערך השוויון, על-אף חשיבותו של האחרון. אלא שביטחון המדינה איננו מילת קסם, ועדיפותו אינה קמה בכל מקרה ובכל נסיבות שהן ואינ ה שווה בכל רמה של ביטחון ושל פגיעה בו״.
ועוד הוסיפה: ״חברה המכבדת את ערכי היסוד שלה ואת זכויות היסוד של חבריה צריכה להיות מוכנה לשלם מחיר סביר על מנת שערך השוויון לא יעמוד ככלי ריק מתוכן״.
ב-1 בינואר 2000, בעקבות פסיקת בג״ץ, התקבל תיקון לחוק שירות ביטחון שקבע כי לכל אישה יש זכות שווה לזכותו של גבר למלא תפקיד כלשהו בשירות הצבאי, אלא אם הדבר מתחייב ממהותו ומאופיו של התפקיד. התפקיד הראשון שנפתח לשירות נשים היה טיס, ולאחריו נפתחו בהדרגה עוד תפקידים כגון חובלות, לוחמות מג"ב, לוחמות נ"מ, לוחמות בגדוד קרקל ולוחמות רפואיות מוטסות.
נדמה היה כי באותה עת צה"ל נכון היה לקדם שירות משמעותי יותר של נשים. בהתאם, מונה אלוף (מיל') יהודה שגב לעמוד בראש ועדה שנועדה לבחון את עיצוב השירות של נשים בצה"ל בראיית העשור הבא. הוועדה פרסמה את המלצותיה בספטמבר 2007 וקבעה כי העיקרון המנחה למיון ולשיבוץ נשים צריך להיות: "האדם הנכון במקום הנכון". לפי עיקרון זה נקבע ש"גברים ונשים ימוצו בשירות באופן זהה, לפי קריטריונים ענייניים המשקפים את צורכי צה"ל, את מרצם, יכולותיהם, ותכונותיהם האישיות של המתגייסים, ולא את מינם". עוד קבעה הוועדה כי "לא יהיו תפקידים או מערכים הסגורים קטגורית לנשים או לגברים".
עם זאת, רוב המלצותיו של הדו"ח לא יושמו והבשורה בנוגע לתמורות אכזבה.
כעת, 30 שנה מאז פסיקת בג"ץ אליס מילר, אנו עוצרות לרגע ו בוחנות את הדרך שעבר שירות הנשים בצה"ל. מהפסיקה שיצרה תקדים מהפכני באפשרויות תפקידי לחימה לנשים ועד לכניסה הדרגתית לתפקידים אשר בעבר היו מוצעים לגברים בלבד – השינוי היה מרחיק לכת, אך יחד עם זאת נותרו אתגרים רבים.
בתקופה זו, למרות ההתקדמות המשמעותית במישור המשפטי והמעשי, עדיין ניכר הפער בין העקרון המוצהר של שוויון מיגדרי לבין המציאות בשטח, כשאתגרים תרבותיים ומבניים ממשיכים לדרוש מאיתנו להמשיך לפעול בכל הכוח. 30 השנים שעברו מהווים עדות לאומץ ולנחישות של נשים ששברו את המחסומים, ומהווים קריאה מחודשת להמשך המאבק על שוויון מגדרי מלא בעולמות הביטחון והחוץ ומעבר לכך.
התוצאה היא שכיום, 20 אחוזים ממערך הלוחמה הוא נשים ולמעלה מ- 90 אחוזים מהתפקידים פתוחים לנשים ! בג"ץ הלוחמות עדיין מתנהל, פורום דבורה מלווה את הבג"ץ מתחילתו כמי שמוגדרות כידידות בית המשפט העליון ופועל בקביעות לפתיחת כל תפקידי הלוחמה לנשים מבלי להוריד את הרף המבצעי הנדרש.